vineri, 19 aprilie 2013

Baterii cu Capacitate Mare si Incarcare Rapida


baterie ,li-ion ,acumulator ,telefon ,3,6v ,12v ,plumb ,vrla ,gel ,mare ,capacitate ,yuasa ,varta ,autonomie ,mare ,baterii ,acumulatori ,auto

Dezvoltate de inginerii Universității din Illinois, noile microbaterii surclasează în putere chiar și cele mai performante supercapacitoare și ar putea alimenta noi aplicații în domeniul radiocomunicațiilor și al electronicelor compacte.
Este de notorietate faptul că, deși echipamentele electronice s-au miniaturizat în timp, sursele lor de energie, recte bateriile, au rămas destul de mult în urmă, reprezentând principalul handicap al dispozitivelor de azi, de la mp3-players și până la mașini electrice. Mereu trebuie făcut un compromis între putere și energie: bateriile actuale fie oferă putere mare pe termen scurt, fie au autonomie ridicată, dar eliberează și se reîncarcă cu energie lent.
Potrivit inginerilor americani, noul lor tip de baterie pare să elimine această problemă, oferind atât putere cât și energie, totul într-un spațiu restrâns. Această performanță ridicată a microbateriilor se datorează microstructurii lor interne tridimensionale.
Electrozii bateriilor Li-Ion actuale sunt structuri bidimensionale, acest detaliu fiind şi una din cauzele limitărilor ratelor de transfer energetic sau a capacităţii de stocare. Bateria concepută de americani foloseşte însă structuri tridimensionale atât pentru anod cât şi pentru catod, mărind astfel suprafaţa utilă a acestora într-o măsură atât de mare încât cercetătorii afirmă ca aceasta va fi de 2000 de ori mai puternică şi se va putea încărcă de 1000 de ori mai repede decât un model Li-Ion standard.
Cercetătorii americani au pus la punct o tehnologie nouă pentru fabricarea acestor electrozi, aceasta implicând acoperirea galvanică a unor matriţe fabricate din polistiren cu o structură din nichel, şi apoi acoperirea acestui substrat metalic cu un aliaj de nichel şi staniu, în cazul anodului, şi oxid de mangan, în cazul catodului. Rezultatul este o pereche de electrozi poroşi cu o suprafaţă net superioară celei oferite de structurile bidimensionale din grafit şi săruri de litiu, folosite în mod curent.

Această suprafaţă foarte mare se concretizează prin densităţi energetice de 2000 de ori mai mari, ceea ce va permite fie construirea unor baterii cu dimensiuni obişnuite şi capacităţi de stocare foarte mari, fie construirea unor baterii extrem de mici, care vor permite realizarea, de exemplu, a unor telefoane sau tablete mai subţiri. Un alt avantaj al tehnologie este viteza de încărcare, o baterie obişnuită construită cu ajutorul acestei tehnologii putând fi încărcată în doar câteva secunde.
Alături de dispozitivele electronice pentru consumatori, și cele medicale, laserii, senzorii, implanturile electronice și multe alte aplicații ar putea cunoaște importante salturi tehnologice înainte dispunând de asemenea surse de putere.
Acum, specialiștii lucrează la integrarea microbateriilor în aparate și component electrice, cât mai optim și la costuri reduse.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu